Waarom is in Azië het dragen van mondkapjes al vrij normaal?

In Azië is het dragen van mondkapjes al vrij normaal, omdat Covid-19 niet het eerste virus is dat daar heerst. In 2006 had Azië te maken met de uitbraak van de vogelgriep, terwijl ze vier jaar daarvoor al te maken hadden gehad met het SARS-virus. Zowel de vogelgriep als het SARS-virus zijn erg besmettelijk en over te dragen van mens op mens. In Azië hebben ze indertijd al geleerd dat het dragen van mondkapjes helpt om ervoor te zorgen dat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Bovendien wordt hierdoor het dragen van een mondkapje gezien als bewijs dat je solidair bent met je medemens en probeert om jezelf en anderen op deze manier zoveel mogelijk te beschermen. Het dragen van een mondkapje is daar dus zeker niet iets om je voor te schamen.

 

Wat voor beleid hebben de Verenigde Staten met betrekking tot mondkapjes?

In de Verenigde Staten is er nog geen mondkapjes plicht. President Trump is namelijk zelf geen voorstander van kapjes en draagt ze liever niet dan wel. Aan de andere kant adviseert hij mensen die met een kwetsbaar persoon in één huis wonen om ook binnenshuis een mondkapje te dragen. Zijn adviseur zou echter heel graag zien dat het verplicht wordt gesteld om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen, maar de president vindt dat de Amerikanen de vrijheid moeten houden om dit zelf te beslissen.

 

Hoe zit het met het dragen van mondkapjes in Europa?

In Europa is het dragen van kapjes niet gebruikelijk. In Europa hebben ze over het algemeen niet te maken gehad met grote virusuitbraken zoals in Azië. Daarom zijn mensen in Europa niet gewend aan het dragen van mondkapjes. Maar sinds de uitbraak van Covid-19 is het dragen van mondkapjes in veel landen snel verplicht geworden. In veel Europese landen, zoals Italië, Spanje en Duitsland zijn kapjes niet alleen in openbare binnenruimtes verplicht, maar ook op straat waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. In Zweden, Noorwegen en Finland is deze verplichting er nog helemaal niet, terwijl in Nederland de verplichting tot het dragen van kapjes pas per 1 december 2020 is ingegaan.
 

Mondkapjes in Nederland

Zoals gezegd is het vanaf 1 december 2020 in Nederland verplicht om in alle openbare binnenruimtes een kapje te dragen. Dit betekent dat je gebruik mag maken van zowel een wegwerp mondkapje als van een stoffen mondkapje, zolang je maar een mondkapje draagt. Mondkapjes zijn via diverse internetsites te bestellen. Zo kun je via de site van SafeSave kapjes bestellen voor een gemiddelde prijs in diverse prints en maten. Wegwerp kapjes zijn tegenwoordig zelfs in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar, waardoor er geen reden is om geen kapjes in je bezit te hebben. Uiteraard zijn er genoeg redenen waarom mensen geen kapjes willen dragen, maar dat is hetzelfde als het niet dragen van een autogordel omdat hij in je nek snijdt. Verplicht is nou eenmaal verplicht.