Reis veilig

Als je wel eens naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika bent gereisd herken je het wel. De lijst met vaccinaties die vereist of de moeite waard zijn om te nemen. Of je bent nog niet geweest, maar wilt wel een keertje zo’n mooie reis maken. Dan helemaal is het handig om te weten wat voor vaccinaties belangrijk zijn en waarom precies. In het specifiek wordt in deze blog ingegaan op meningokokken vaccinatie en een dktp prik.

Meningokokken

Meningokokken heb je vast wel eens van gehoord. In Nederland is de meningokokken vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en komt de ziekte gelukkig maar weinig voor. De ziekte kan namelijk snel levensbedreigend worden. Het is een belangrijke oorzaak van bacteriële meningitis bij tieners. Meningitis is een gevaarlijke ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg. Twee meningitis vaccins beschermen tegen vier soorten meningokokkenziekte. Een extra type vaccin beschermt tegen het ziekte type B, dat ook meningitis veroorzaakt. Van de 1.000-2.600 mensen die elk jaar meningokokkenziekte krijgen, bestaat een derde uit tieners en jongvolwassenen. De rest van de geïnfecteerde mensen bestaat voornamelijk uit ouderen van boven de zestig jaar. Tien tot vijftien procent van degenen die ziek worden overlijden erdoor, zelfs mét behandeling met antibiotica.. Maar liefst 20% van degenen die de ziekte doormaken en overleven heeft blijvende bijwerkingen, zoals gehoorverlies of hersenbeschadiging. Zoals al eerder genoemd zijn er verschillende typen meningokokken, waarvan de types voorkomen over de gehele wereld. Vooral in India, China en midden Afrika komt type A voor. In westerse landen is vooral type B en type W actief. Ouderen lopen een grotere kans om besmet te raken en te overlijden, maar ook mensen met diabetes, drugsgebruikers en chronische longziektes vallen in het risicoprofiel. Het is daarom goed om met je arts te bespreken wat de voor- en nadelen voor je kunnen zijn van zowel de ziekte als de vaccinatie. 

DKTP 

Difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Dat is waar dktp voor staat, nogal een mondvol dus. Eveneens is dit vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen onder de één jaar krijgen drie keer een inenting, en zodra ze vier worden nog één keer. Ook zwangere vrouwen kunnen de vaccinatie nemen om hun nog ongeboren kind te beschermen zodra hij of zij is geboren. Daarnaast is het ook zeker te overwegen om je te laten inenten als volwassene in het geval je nog niet gevaccineerd bent toen je jong was. De bescherming is verschillend per ziekte en afhankelijk van hoe lang geleden je het hebt genomen. Wanneer je in een risicoprofiel valt of op reis gaat naar een land waar de ziektes nog veel voorkomen is het zeker aan te raden dit met je arts te bespreken en je goed in te lezen.